En resenär lägger en resväska på ett rullband vid säkerhetskontrollen.

Säkerhetskontroll

Om ditt flyg omfattas av krav på säkerhetskontroll så går du efter att du har checkat in till säkerhetskontrollen. Där kommer ditt handbagage att skickas genom röntgen. Tänk då på att inte ha med vassa föremål, till exempel saxar och fickknivar, som måste packas i det incheckade bagaget. Själv får du plocka av dig alla metallföremål du har i fickorna såsom mobiltelefon, plånbok osv innan du går genom metallbåden. Har du dator så ska den plockas ur väskan, ytterkläder tas av och ev vätskor visas upp.

Från och med 6 november 2006 gäller nya regler inom EU (även Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz) för säkerhetskontroll vid flygning. Bland annat begränsas mängden vätska man får ha med i handbagaget. Incheckat bagage påverkas inte av de nya begränsningarna.

Följande får du ta med: Vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till max 100 ml (1 dl) per behållare.

Behållare (flaskor, burkar, tuber osv) ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd och visas upp i säkerhetsakontrollen. Plastpåsen ska dessutom vara återförslutningsbar. Det är tillåtet att medföra en (1st) en-liters plastpåse per varje passagerare som har biljett/boardningkort.

Vad avses med vätska?

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, till exempel vatten, tandkräm, hårggéle, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Läs mer här på Transportstyrelsens hemsida.